Krukje bekleden met stof

fotoVoor 1 krukje:
-kant en klaar Ikea-krukje (Marius)
-patroontekenpapier
-verschillende lapjes stof
-eventueel een vilten rondje en textiellijm
-stuk wattine om lekker zacht te zitten
-garen
-lijm
-60 cm elastiek
-2 stukken stof van 124 cm x 8 cm

Trek de omtrek van het zitvlak van het krukje om op patroontekenpapier. Knip het rondje uit en vouw het drie keer dubbel. Je hebt nu een taartpuntje. Dit is de grootte van een van de puntjes zoals op de foto. Knip dit puntje 8 keer uit lapjes stof. Let op: je moet het iets ruimer knippen voor de naad en aan de ronde kant reken je 7 cm extra zodat je het straks nog kan opvouwen naar de onderkant van het krukje. Naai nu 2 x 4 punten aan elkaar zodat je twee halve cirkels krijgt. Die naai je ook weer aan elkaar. Je bekleding is nu bijna klaar. Speld nu de rand van de cirkel zo af door de stof als een naad om te vouwen naar binnen zodat je een soort zoom hebt waar het elastiek nog door kan. Let op dat je aan het begin en het eind een opening houdt waar je het elastiek door kan stoppen. Naai de zoom vast en trek met behulp van een veiligheidsspeld het elastiek er door. Naai tot slot de uiteinden van het elastiek aan elkaar. Je hebt nu een soort badmuts als bekleding. Eventueel kun je er nog een rondje van vilt opplakken met wat textiellijm zoals op de foto.

Knip nu twee ronde stukken uit het wattine. Het ene stuk is net zo groot als het zitvlak; het ander is wat groter zodat je het er weer omheen kan vouwen. Lijm dit op het zitvlak. Je kan nu de bekleding er over heen trekken. En klaar is je zitvlak. Nu de pootjes van het krukje nog.

Zoom eerst de korte kanten van de repen stof netjes om. De totale lengte moet 121 cm zijn uiteindelijk. Vouw een van de twee repen stof in de lengte dubbel. Meet vanaf de vouw 3,3 cm af en speld het vervolgens in de hele lengte af. Naai de strook vast. Doe dit voor beide repen stof. Je hebt nu twee stofkokers die je zo om de krukpootjes kan schuiven. Tot slot maak je kleine gaatjes in de stof op de plekken waar de schroeven moeten komen. Schroef de pootjes aan het zitvlak en klaar!