Maak zelf een tijdschriftenrek!

foto-39

Je ziet ze vaak in woonbladen staan en ze verkopen ze zelfs bij bouwmarkten (voor heel veel geld), maar zelf maken is niet zo moeilijk en veel goedkoper. Je hebt nodig:

-3 planken (geschaafd) vurenhout 210 cm lang, 22 x 75 mm
-2 planken (geschaafd) vurenhout 210 cm lang, 22 x 30 mm
-2 planken (geschaafd) vurenhout 210 cm lang, 16 x 50 mm
-2 planken (geschaafd) vurenhout 210 cm lang, 10 x 38 mm
-decoupeerzaag
-schuurpapier
-spijkers
-hamer
-houtlijm
-eventueel grondverf
-witte zijdeglans lak
-kwast

Begin met zagen. Zaag alle planken/latten waar je er twee van hebt door midden. Doe dat ook met een van de dikste planken. Van de laatste twee grote planken zaag je 40 cm af. Schuur alle ruwe randjes netjes glad. Ik heb overigens niet geschaafd vurenhout gekocht. Dit is veel goedkoper dan geschaafd hout. Ik heb wel alles zo veel mogelijk bijgeschuurd, maar wil je een heel strak effect, dan kun je gaan voor het geschaafde, dus duurdere, hout.

Het rek wordt 105 cm breed enĀ  170 cm hoog. Ik maak vier ‘staplankjes’ en gebruik vier latten waar de attributen tegenaan kunnen leunen. Boven het rek maak ik nog een brede plank vast, net als onderaan. Ik heb het nu als volgt berekend: 170 : 5 = 34 cm. Dat betekent dat tussen de lattensets 34 cm zit. Onderaan houd je nog 34 cm over tot de grond. Hiertussen kun je de grote lat timmeren. Dat heb ik gedaan op ongeveer 17 vanaf de grond.

Met de grote latten begin je ook te timmeren. Je smeert eerst wat houtlijm op de uiteinden van de twee korte latten en drukt ze vast op de staande latten. Daarna timmer je het vast met wat spijkers. De spijkers sloeg ik er aan de achterkant van het rek in. Dat vind ik mooier. Daarna volgen de latjes van 22 x 30 mm. Timmer die ook weer via de achterkant vast. Let op dat je steeds alles precies afmeet. Tot slot zet je de ‘staplankjes’ in elkaar. Daarvoor moet je het dunste latje tegen de bredere lat timmeren. Dit doe je zo dat je de spijkerkoppen straks aan de voorkant van het rek ziet zitten. Ik gebruikte per plankje 5 spijkers. Meet dit ook weer precies uit, zodat ze gelijkmatig en op dezelfde manier zijn verdeeld. Deze plankjes zet je tot slot ook vast aan de grote latten.

Het rek is nu klaar en kan in de grondverf worden gezet. Als het droog is, kan de lak erover. Laat het een nacht en een dag drogen. Ondertussen kun je mooie tijdschriften, foto’s, kaarten, afbeeldingen en ander moois verzamelen om op je rek te zetten. Voila!